مسجد حضرت امیرالمؤمنین دزفول مسجد امیرالمؤمنین دزفول حاج آقا میوه چی

تاریخ شفاهی مسجد حضرت امیرالمؤمنین(ع) دزفول

 

  * زمین مسجد حضرت امیرالمؤمنین(ع) شهرستان دزفول توسط حاجیه خانم خدیجه رخ فیروز و پسرش حاج محمدعلی رخ فیروز(از فرهنگیان ودبیران آموزش و پرورش دزفول) اهداء شد و ساخت و تجهیز و تکمیل و خرید زیلوهای قدیمی مسجد قبل از انقلاب اسلامی نیز توسط ایشان صورت گرفت و بعدها توسط کمکهای مردمی تکمیل شد. ایشان مسئول جمع کردن بچه های محله(بزرگان مسجد) در مسجد و پیگیری برای تشکیل اولین نماز جماعت های مسجد بدون امام جماعت روحانی و دعوت از آقای حسن مانی برای تشکیل اولین جلسه های قرآن در مسجد(جلسات اولیه با زیرانداز بوریا انجام می شد) توسط محمدتقی رخ فیروز انجام می شد ایشان در اوایل انقلاب در کمیته انقلاب خدمت می کرد و بوسیله کلت کمری، تیر به ران ایشان خورد و پس از جراحت، برای ادامه درمان به تهران مراجعه کردند و در نهایت در کرج متاهل شد و ساکن کرج شدند. البته ارتباط ایشان با دزفول و مسجد قطع نشده است. مسجد واقع در خیابان نظامی بین خیابان حافظ و خیابان شهید بهشتی است.

 

  * مساجد جمشیدآباد، سلمان فارسی، امام حسن عسکری(ع) و امام محمد باقر(ع) از همسایگان این مسجد هستند.

  حسینیه های شهدای خوشروانی و ۱۲ امامی و امام علی(ع) نیز از دیگر همسایگان مسجد می باشند.

  * در زمان جنگ اطراف مسجد بارها مورد اصابت توپ و موشک قرار گرفت. یک گلوله توپ هم تقریباً در 20 متری مسجد در تقاطع خیابان حافظ و نظامی در سال  1360  اصابت کرد که تمام شیشه های مسجد شکست و آن هم تقریباً بین الصلاتین بود. البته در فاصله 70 متری مسجد در تقاطع خیابان بهشتی هم دو بار موشک خورده بود.

 

بسیج مسجد امیرالمؤمنین(ع) دزفول از دیروز تا امروز

  * اولین بسیج مستضعفین در شهرستان دزفول(به گواهی اسناد رسمی سپاه) در این مسجد راه اندازی شد. از همه نقاط شهر عضو بسیج این مسجد شده بودند. لیست موجود در بایگانی مسجد شاهد این کلام است همچنین وجود شهدایی تقریباً از تمامی نقاط دزفول در بین شهدای مسجد نشان از جامعیت مسجد دارد. البته در آن زمان برخی از مساجد پایگاه بسیج مستضعفین بودند که زیر نظر مسجد حضرت امیرالمؤمنین(ع)عمل می نمودند به گونه ای که شبها اسم شب را از مسجد جهت گشتهای شبانه می گرفتند و از این مسجد به مناطق مأموریتی اعزام می شدند، حدود ۱۴ مسجد از تمام نقاط شهر زیر نظر بسیج مسجد امیرالمؤمنین(ع)عمل می کردند. اوائل جنگ در شهر دو بسیج وجود داشت یکی بسیج مستضعفین، یکی بسیج شهری. که مسجد ما نیز جزء بسیج مستضعفین بود. حدود سال 1360 بسیج مستضعفین و بسیج شهری با هم ادغام می شوند.

  * در ابتدای جنگ حدود ۲ ماه آقای “رجبعلی قپانچی”مسئولیت بسیج را به عهده داشتند و اولین فرمانده بسیج مسجد به صورت رسمی از سال 1359 آقای “حسین صالحی زاده ” بود. وی حدود ۲ سال این مسئولیت را به عهده داشت. بعد از ایشان، امیر ذوالفقاری فرماندهی بسیج را عهده دار شد، سپس “حبیب گیمیدیلی” از سال 1361 فرماندهی پایگاه را بر عهده گرفت. البته مدت کوتاهی نیز برادران مرتضی شاهین زاده و محمود سگیر مسئولیت را بر عهده داشتند، چند سالی نیز “حمید شایق” فرمانده پایگاه بود. 

  * از سال 1374 آقای “محمدحسین دُرچین” فرماندهی پایگاه مقاومت بسیج مسجد حضرت امیرالمؤمنین(ع)را بر عهده گرفت که غالب نیروهای این دوره جوانهای مسجد بودند که در دوران جنگ از کودکان مسجد محسوب می شدند و بعد از آن در سال 1381 “مهدی منصوری مهر” فرمانده شد و بعد از او “رضا کلاهچی” و بعد هم “میثم ذبیح الله زاده” و بعد از او “حسین نادی” و هم اکنون نیز”منصور فرهی” این مسئولیت را به عهده دارد.

  * روزگاری بسیج مسجد قریب به ۱۵۰ نفر نیروی آماده و تمام وقت داشت، هر روز صبح از درب مسجد به ستون ۵ رژه نظامی می رفتند. روزهای اوائل جنگ افسری از ارتش (تیپ ۲ زرهی) می آمد و نیروهای بسیجی را آموزش نظامی می داد. در دوران جنگ بصورت ۲۴ ساعته نیروهای مسجد درب مسجد و در منطقه به گشت زنی مشغول بودند. این وضعیت تا سال 1369 ادامه داشت و از نیروهای این مسجد جهت حفاظت از اماکن مهم شهر استفاده می شد. حوزه استحفاظی بسیج مسجد اوائل جنگ تا پل حمیدآباد مسیر جاده شوش را در بر می گرفت.

  * اوائل انقلاب گروه آقای هادی کیانی که بعداً به نیروهای ذخیره سپاه تبدیل شدند در سال 1358 اکثر جلسات و آموزش های خود را شبها در این مسجد برگزار می کردند گروهی که بسیاری از شهدای گرانقدر دزفول در آن عضو بودند از جمله : حمید گیمدیلی – حسن ژاله – فرج الله پیکرستان و  …

  * به همّت و ابتکار بسیجیان مسجد؛ در سالهایی از دوران دفاع مقدّس؛ روزهای جمعه ؛ از سربازان و رزمندگان شرکت کننده در نماز جمعه با شربت صلواتی پذیرایی بعمل می آمد. که بخش بیشتری از این هزینه ها هم؛ از جیب خود بچه های پایگاه بود.

مسئولیت این ایستگاه شربت صلواتی با رحیم اسدی فرد و تبلیغات ایستگاه را عزیز شایسته مهر بعهده داشت و دیگر دوستانی که در این ایستگاه حضوری فعال داشتند عبارت بودند از: شهید محمدرضا مجلل، سعید(محمدعلی) سالمی نژاد، علی پورعبدالله، محمدرضا غفورنیا(هدایتی چکش کار)، عبدالحسین احمدیان، علی حبیبی اصل و علی زربخش. 

  * در سالهایی از دفاع مقدس؛ با تلاش و فرماندهی سید احمد پورهاشمی (از نیروهای قدیمی کمیته انقلاب اسلامی)؛ برای نخستین بار؛ نوجوانان کمیته انقلاب اسلامی در مسجد تشکیل شد. آموزشها و فعالیت های این تشکّل؛ در مسجد شکل می گرفت.

  * با راه اندازی گردانهای عاشورا در سال 1374 یک دسته از گروهان دوم از گردان ۲۱۵ عاشورا در آن سال به مسجد امیرالمؤمنین(ع) واگذار شد. فرمانده این دسته علی صالحی زاده شد، یک هسته از این دسته نیروهای حسینیه شهدا بودند که آن زمان بسیج حسینیه شهدای خوشروانی زیر نظر مسجد عمل می کرد با فرماندهی هسته “عبدالرضا جلالی” و جانشین هسته”محمدصادق بنگلی(بشارتی)” از دیگر نیروهای این دسته برادران: عظیم شایسته مهر، مهدی کرامت، محمد معینی، علی محب پور، امیر افتخاری، امین ضریع زارع، حجت خوشحالپور، امیر عادلیان، مهدی منصوری، ایمان جعفری منش، امین عصاره و …. ؛ این دسته چند بار بعنوان دسته نمونه حوزه حمزه سیدالشهداء(ع)معرفی شد.

  * هسته اجرایی امر به معروف و نهی از منکر این مسجد با مجوز از مرکز اجرائی امر بمعروف و نهی از منکر سپاه دزفول در سال ۱۳۷۵ راه اندازی شد و با هماهنگی مرکز اجرایی گشتهای منطقه به عهده این پایگاه افتاد. در سال 1377 مسئولیت برنامه گشت امر به معروف و نهی از منکر پارک بعثت با دستور مسئول مرکز اجرائی برادر پاسدار “حمید کمانگر”  به عهده این پایگاه  واگذار شد.

  * مسجد در ایام جنگ با کمک نمازگزاران و خیرین مسجد کمکهای زیادی بصورت نقدی و غیر نقدی به جبهه ها نمود، در یک سری از این کمکها یک دستگاه “موتورسیکلت تریل” اهداء کردند. از خیرین مسجد و قدیمیای مسجد می توان  از حاج حسین شاهین زاده (معمار کاشیکاری مسجد)نام برد.

 

نام آوران شهید و ایثارگر مسجد حضرت امیرالمؤمنین(ع) دزفول

  * مسجد امیر المؤمنین(ع)در طول هشت سال دفاع مقدس شهدایی را تقدیم انقلاب کرد. از جمله این شهیدان: سردار شهید عبدالکریم پورمقامی(فرمانده تخریب سپاه دزفول)، غلامحسین درکتانیان، عبدالکریم حاج عوض زاده دزفولی، سیدمسعود فارغ دزفولی، امیر صالحی زاده، مسعود حی بر، حسن بُلدی، اصلان عمادهیودی، آدین علی پاپی، محمدتقی اکبربنا، احمد زابلی، غلامعلی زابلی، محمدرضا حبیبی اصل، محمدرضا مجلل، غلامعلی سلیمی نیا، سعید سعاده، محمدتقی آینه بند، نادر  نظرزاده، بهرام خیری نژاد، احمدرضا خیری نژاد، حمید یوسف گله، حمید خیلاپور، عزیزالله  ادیبی، حمید گیمیدیلی، عبدالرضا شریفی پور، غلامحسین پورلطفی و رحیم شیرپیشه بودند. 

  * ده نفر از نیروهای مسجد از آزادگان دزفول هستند آقایان: عبدالرضا رجو، عباس نظری نداف، محمد تیرتخش، علی جودیداری، کیومرث بشلیده، … رضاغریب، حاجی عبدولی پاپی، رحیم شمسی و محمد چراغی که همگی در سال 1369 آزاد شدند. البته آقای محمدعلی بهمنی نیز از ریش سفیدان مسجد است که دو سالی در زندان رژیم صدام اسیر بود و در همان سالهای جنگ آزاد شد.

  * چند نفر از شهدای مسجد پیکر مطهرشان بعد از سالها به میهن اسلامی بازگشت و خانواده این شهیدان سالها چشم انتظارشان بودند، شهیدان: عبدالکریم حاج عوض زاده، حمید خیلاپور، محمدرضا مجلل، البته پیکر شهید عزیزالله ادیبی هنوز به میهن برنگشته است.

  * هشت شهید مسجد در عملیات فتح المبین به شهادت رسیدند، شهیدان: امیر صالحی زاده، حسن بلدی، مسعود حی بر، غلامحسین درکتانیان، آدین علی پاپی، اصلان عمادهیودی، سیدمسعود فارغ و محمدتقی اکبربنا.

 

امامان جماعت مسجد حضرت امیرالمؤمنین(ع) دزفول در طول ۳۵ سال اخیر

امام جماعت مسجد حضرت امیرالمؤمنین دزفول حاج آقا حجت الاسلام والمسلمین میوه چی

  * اولین امام جماعت مسجد “حاج آقا سیداحمدی ” بود که تا حدود سال 1360 امامت مسجد را بر عهده داشت بعد به قم عزیمت کرد و در سالهای اخیر به شوش رفت (تا پایان سال 1391 امام جماعت حرم دانیال نبی(ع)در شوش بود)، بعد از او “حجت الاسلام حاج ملاحسن مخبردزفولی” امامت مسجد را بعهده داشت. وی روحانی با اخلاق و مردمی بود و همیشه همراه برادران رزمنده مسجد بود. تا بعد از جنگ نیز امام جماعت مسجد که اوائل دهه 1370  دارفانی را وداع کرد.

  * امامت مسجد بعد از مرحوم حاج آقا مخبردزفولی توسط هیئت امناء تحویل “حجت الاسلام والمسلمین شیخ خلیل الله میوه چی” شد، ایشان چراغ امامت مسجد را سالها روشن نگه داشتند وی هم رزمنده بود و هم برادر شهید سعید میوه چی.

  * در سال 1391 بدلیل کسالتی که برای حاج آقا میوه چی بوجود آمده بود ، حجت الاسلام رمضانی که روحانی جوان و فعالی بود نماز جماعت مسجد را اقامه می کرد، که با بهبودی حاج آقا میوه چی، مجدداً خودشان امامت مسجد را بر عهده گرفتند. 

بعد از رحلت ایشان(یکشنبه  ۲۹ فروردین ۱۴۰۰ برابر با پنجم ماه مبارک رمضان  1443) امامت مسجد به حجت الاسلام والمسلمین شیخ مسعود صلواتی زاده از فرزندان و همسایگان همین مسجد واگذار شد.

  * هر موقع هم امام جماعت حضور ندارد معمولاً آقایان: حاج محمدحسین دُرچین و حاج غلامحسین میرزاپور نماز را اقامه می نمایند. پیش از این هم  نیز حاج احمد پورهاشمی اقامه نماز  می نمود. مدتی نیز حاج آقا سفیدکن هم نماز جماعت را  اقامه می کرد و منبر هم می رفت.

 

فعالیتهای مسجد امیرالمؤمنین(ع) دزفول

فعالیت های فرهنگی مسجد حضرت امیرالمؤمنین دزفول محمدحسین درچین

  * نماز عید سعید فطر قریب 30 سال توسط حاج آقا میوه چی و با حضور پرشکوه مردم محله در مسجد برگزار می گردید، جمعیت تمام خیابان مقابل مسجد را پر می کرد. لازم به توضیح اینکه حاج محمدحسین درچین (مجری نماز جمعه دزفول) مکبر نماز عید فطر  در مسجد می باشد.

  * چند سالی است که شبهای ۱۹ و ۲۳ ماه مبارک رمضان در مسجد به همت بسیج و جلسات و خیرین مسجد مراسم احیاء برگزار می شود و اهالی محل در مراسمات حضوری چشمگیر دارند.

  * نمازگزاران سخاوتمند مسجد؛ سالهاست که با جمع آوری هدایای نقدی خود در جمعه شب ها؛ تهیّه نیازهای ضروری تعدادی از مستمندان آبرومند را برآورده می کنند.     

  * مسجد دارای جلسه ختم صلوات است که در 1378/2/14 راه اندازی شد، این جلسه به ابتکار نیروهای قدیمی و رزمندگان مسجد آغاز شد؛ حدود 80 نفر عضو دارد. هر هفته سه شنبه شبها در خانه یکی از اعضاء و یا مسجد برگزار می شود. تاکنون قریب به 1310 جلسه ختم صلوات را برگزار نموده است. لازم به توضیح اینکه این جلسه ختم صلوات  دارای وبلاگی به نام (صلوات گویان )دارد که به همت جناب آقای عزیز شایسته مهر مدیریت می شود .

  * دعای ندبه ثابت این مسجد از سال 1362 هر صبح جمعه بصورت مستمر و منظم در مسجد برگزار می شود و خیرین محترم عهده دار هزینه های این مراسم معنوی و الهی هستند. البته بعلت ویروس منحوس کرونا چند سالی است که تعطیل شده است. بحمد الهی دعای ندبه ثابت مسجد حضرت امیرالمومنین(ع) دوباره از اواسط سال 1401 در این مسجد برگزار می شود.

  * در اوایل انقلاب اسلامی نشریه ای به نام (وارثین یا استقلال) توسط شهید عبدالرضا شریفی پور از نیروهای مسجد آماده و در سطح شهر، استان و استانهای همجوار توزیع می شد. این نشریه جزء اولین نشریات بعد از انقلاب در کتاب تاریخ دزفول ثبت شده است. سالها بعد یعنی در اوائل دهه ۷۰ نیز توسط جوانان مسجد نشریه ای تحت عنوان ” ایمان”در ۱۲ شماره منتشر می شد.

  * نشریه “فتح المبین” تنها نشریه ویژه شهدا و دوران دفاع مقدس دزفول در خوزستان که در تیراژ ۵۰۰۰ نسخه به صورت رنگی منتشر می شد و ۲۱ شماره از آن منتشر شده است ، توسط بچه های همین مسجد راه اندازی شد. علی صالحی زاده مسئولیت این نشریه را برعهده دارد. و بعداً هم  نشریه “پلاک” و سایت خبر  رسانی ( انصار حزب الله) منتشر شد .

  * مسجد امیرالمؤمنین(ع) در فعالیتهای فرهنگی نیز پیشتاز بوده و جلسات قرآن فعالی داشت. چندین جلسه قرآن در سنین مختلف داشت. هر شب بطور همزمان یک جلسه در زیر زمین مسجد برگزار می شد، جلسه دیگر در اتاق بسیج  و جلسه ای نیز در بالکن در سالن مسجد و غالبا جلسه بزرگسالان نیز در سالن مسجد برپا بود که هنوز هم برپا و برگزار است.

  * از مسئولین جلسات قرآن می توان از آقایان: حجت الاسلام سیدحبیب فارغ، آقای مانی (اولین مسئول جلسه مسجد در سالهای ۵۶ و ۵۷)، حمید توفیقیان(سرخه)، مسعود رجو، حسین گاته، منصور رضاغریب، محمدرضا شمیری، ناصرفرهی، علی صالحی زاده و حجت الاسلام مسعود صلواتی زاده، مصطفی محزون (البته در سال ۱۳۶۹ به مسجد ثامن الائمه(ع) انتقال یافت)، علیرضا حبیبی اصل(مهر 1363) ، علیرضا پالاش، مهدی فیروزکوهی، …. نام برد.

از این بین “علی صالحی زاده” مسئولیت جلسات را حدود ۱۰ سال بر عهده داشت که توانست نسل بعد از جنگ و هم سن  و سال خودش را برای آینده مسجد تربیت کند(از سال ۱۳۶۹ تا ۱۳۸۲)  البته  ایشان بعد از این سال عازم تهران شد ولی ارتباطش را با مسجد تا چند سال قطع نکرد، چند سال هم مسئولیت جلسات را مهدی منصوری بر عهده داشت.

  * دو مسئول جلسه نیز به شهادت رسیدند: ۱- سعید سعاده ۲- محمدرضا مجلل

  * مسجد گروههای نمایشی قوی در سطح شهر داشت و در آن ایام به اجرای مراسم در سطح شهر و مدارس می پرداختند … یکبار گروه نمایش کودکان این مسجد در جشنواره تئاتر مساجد خوزستان رتبه برتر را کسب نمود. اولین نمایش در این مسجد در سال ۱۳۵۹ که نمایشی تاریخی و اسلامی بود اجرا شد. برخی از بازیگران مطرح گروههای نمایش شهرستان افتخارشان این بود که در این مسجد بزرگ شده اند.

مانند: عبدالرضا صفامهر از بازیگران و کارگردانان مطرح دزفول، علی شوشی، علی صالحی و عزیز شایسته مهر.

  * مسجد هنرمندان خطاطی را نیز داشته و دارد که در شهر مطرح هستند از آن جمله: محمد جارون(کارمندسازمان تبلیغات)، ناصر فرزین(خطاط ، عکاس و یک زمانی نیز در نمایشهای مسجد از جمله نمایش قیس بن مسهر ایفای نقش می کرد) و محمدرضا قبیتی. 

  * مسجد بعد از جنگ در سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۲ به ابتکار بچه های مسجد اردوهای راهیان نور را اجراء کرد که در آن سالها هنوز زیاد این برنامه ها در شهرستان رسمی نشده بود و کمتر جایی اردوی بازدید از مناطق داشت، در یکی از اردوها حدود۱۰ اتوبوس از مردم شهرستان در این مراسم حضور پیدا کردند. برگزاری یادواره فتح المبین در منطقه فتح المبین در سال ۱۳۸۲ از این برنامه ها بود. افراد شرکت کننده در این مراسمات از روستاهای اطراف و حتی از اندیمشک نیز افرادی حضور پیدا می کردند.

  * اولین بازدید از مناطق جنگی به سال ۱۳۶۱ برمی گردد که از سوی بسیج مسجد همه نمازگزاران به همراه بسیجیان بعد از عملیات فتح المبین و آزاد سازی مناطق سایت های رادار و موشکی به این مناطق رفتند.

  * البته اردوهای زیادی در ایام مختلف با حضور همه نمازگزاران، جلسات قرآن و بسیجیان برگزار می شد، مثلاً ایام نوروز به مناطقی از جمله سردشت و شهیون، یا تابستان کنار رودخانه دز می رفتند.  

  * مسجد از سال ۱۳۷۷ تا سال۱۳۸۱ میزبان کاروانهای بازید از مناطق جنگی که از شهرهای کشور می آمدند بود، لازم بذکر است با این کاروانها علاوه بر همکاری تدارکاتی نیرویی به عنوان راهنما معرفی می شد. کاروانهای شهرهای: فریمان، کاشان، شیراز، بندرعباس، تهران، گرگان و …

  * بعد از چند سال وقفه در برگزاری یادواره شهدا، در مهرماه ۱۳۸۹ یادواره شهدا و پیشکسوتان بسیج مسجد با حضور پر شور نیروهای زمان جنگ مسجد در سالن ایثار برگزار شد، این مراسم با سخنرانی سردار حاج محمد کوثری (نائب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس هشتم و فرمانده لشکر ۲۷ محمدرسول الله(ص)تهران در زمان جنگ)برگزار شد . این مراسم توسط پایگاه مقاومت بسیج و بسیجیان زمان جنگ مسجد برگزار شد. تاکنون چهار یادواره ویژه شهدا برگزار شده است.( سالهای ۸۹، ۸۰، ۸۱ و ۸۹)

  * روز تاسوعای حسینی مسجد در خیابان امام خمینی پایین تر از چهار راه شریعتی (نرسیده به آستانه سبزقبا) ایستگاهی صلواتی را دایر می کند و از هیئتهای عزادار پذیرایی می کند این سنت نیک و حسنه از سال ۱۳۶۶ راه اندازی شده است که تاکنون هم ادامه دارد. یکی از بانیان این جایگاه “شهید غلامعلی  سلیمی نیا” می باشد. عصر تاسوعای هر سال همه بچه های قدیمی مسجد را می توان در این مکان مشاهده کرد که در حال پذیرایی هستند. امسال (1402) هم خادمین مراسم را با شکوه هر چه بیشتر برگزار کردند.

*   مداح شهید مسجد “غلامعلی سلیمی نیا” بود، البته در اواخر دهه ۱۳۶۰ و اوائل دهه ۱۳۷۰ آقایان دکتر منصور صلواتی زاده، استاد احمد پاینده پور نیز مداحی می کردند. مداحان مسجد بویژه در گروه مارش: رضا ابوالقاسمی، مهدی جلیل السلام، علی شوشی و سعید درچین هستند. البته امسال 1401 هیئت مارش جای خود را به هیئت زنجیرزنی داده است که توسط خیرین تشکیل شده است.

*   در سال ۱۳۷۸ در شب سوم امام حسین(ع) توسط جوانان بعد از جنگ نیز گروه مارشی تحت عنوان” ذوالفقار ” راه اندازی شد که در ابتدا سنج و دمام بود و بعدها گسترش یافت و مداحی و نقاره به آن اضافه گردید. از بانیان این گروه می توان آقایان: مهدی منصوری مهر، علیرضا خردمند، محمد صالحی زاده، محمد ژاله، رضا کلاهچی، ایمان جعفری و علی صالحی زاده را نام برد. مسئولیت این هیئت به عهده آقای مهدی منصوری بود این گروه در دی ماه سال۱۳۸۰ در مراسم کشوری سالگرد شهادت نواب صفوی در شهر مقدس قم اجرای برنامه نمود.

  * این مسجد افتخار دارد که بانی حرکات انقلابی و حزب اللهی در شهر بوده است” انصارحزب الله دزفول ” یکی از تشکلهای فعال انصار در کشور، سنگ و بنایش در سال ۱۳۷۷ در این مسجد گذاشته شده است و سالها پاتوقش این مسجد بوده است.

  * در خرداد ۱۳۷۸ بچه های این مسجد و نیروهای مجموعه انصار میزبان همایش کشوری حزب الله کل کشور بودند و در این مراسم از ۲۵ شهر کشور میزبانی نمودند، این همایش سه روز به طول انجامید.

 

فرزندان و قدیمیای مسجد حضرت امیرالمؤمنین(ع) دزفول

مسجد حضرت امیرالمؤمنین علی علیه السلام دزفول

  * ریش سفیدهای مسجد که سالها در هیئت امناء بودند آقایان: حاج غلامعلی دُرچین و حاج علی صنیعی و حاج حسن صالحی زاده می باشند حاج محمدعلی نظری، حاج حسین شاهین زاده، حاج محمدعلی حبیبی اصل(پدر شهید محمدرضا حبیبی اصل)، حاج یوسفعلی صلواتی زاده(پدر شهیدان: عبدالرحمن و علیرضا صلواتی زاده)، حاج عظیم تابش از نمازگزاران قدیمی و از همسایگان مسجد هستند.

  * اولین مسئول هئیت امناء مسجد مرحوم حاج ملا مجید یوسف گله بود که در اواسط دهه ۷۰ دارفانی را وداع کرد از وی می توان بعنوان مسئول جلسه قرآن بزرگسالان نیز نام برد که تا چند سال پیش هم این جلسه ادامه داشت. بعد از ایشان حاج غلامعلی دُرچین، مسئول هیئت امنای مسجد بودند تا اینکه در سال 1395 دنیای فانی را وداع کردند.

  * چند نفر از بچه های قدیمی مسجد نیز لباس مقدس روحانیت را پوشیدند: حجت الاسلام سیدحبیب فارغ، حجت الاسلام مسعود صلواتی زاده(رزمنده و مدتها مسئول جلسات مسجد بود و اکنون(مهرماه 1401) امام جماعت مسجد را بعهده دارد) حجت الاسلام ناصر فرهی (امام جماعت مسجد ثامن الائمه(ع))، حجت الاسلام محمود جارون(اکنون مسئولیت حوزه نمایندگی ولی فقیه در سپاه دزفول می باشد و امام جماعت مسجد آل یاسین) و حجت الاسلام محمد ظاهرطحان.

  * برخی از جوانان این مسجد بعد از جنگ از سال ۱۳۸۰ وارد سپاه شدند و لباس مقدس سپاه را برتن کردند و بسیار فعالند. برادران: مهدی منصوری مهر، رضا کلاهچی، علی خردمند، محمد ژاله، مجتبی ژاله، میثم ذبیح الله زاده، محمدامین قناددزفولی(گوینده رادیو دزفول) و منصور فرهی(فرمانده فعلی پایگاه بسیج مسجد 1401). البته از بچه های قدیمی مسجد نیز پاسدار داریم که به درجات عالی نیز رسیدند و اکنون برخی ها شان بازنشسته شده اند، آقایان: حمید سبحانی نیا، ابوالقاسم توحیدی، محمد توحیدی، محمدرضا دگله، سیداحمد پورهاشمی، حاج رحمن احسان جانباز 70%  – حاج بهزادجولایی جانباز 70% و طاعتی

  * از بچه های مسجد نیز بعضی وارد ارتش شدند: سه برادر میرفتحی (محمدرضا، مجتبی، محسن) در نیروی هوایی ارتش، محمد بهزادی راد نیز اکنون در نیروی زمینی ارتش می باشد و در تهران خدمت می کند، قدیم تر از اینها نیز ایرج علی پور است که اکنون در نیروی هوایی قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء در واحد شناسایی در تهران مشغول خدمت است.

 * مسجد امیرالمؤمنین(ع) دزفول، تحصیل کرده های زیادی دارد که هنوز هم به مسجد عشق دارند مانند:

دکتر محمد دُرچین(متخصص رادیوتراپی)، دکتر داریوش علی پور(دکترای زمین شناسی)، دکتر منصور صلواتی زاده(دندانپزشک)، مهندس محمد صالحی زاده(مهندس عمران)، دکتر محمود توحیدی(دکترای کشاورزی)، مهندس احمد جارون (مهندس عمران)، دکتر محمود پورفهیمی”بردیده”(دندانپزشک)، مهندس علیرضا خردمند(مهندسی کامپیوتر، سپاه حضرت ولی عصر ع – فرماندار دزفول)، دکتر منصورتوحیدی(دکترای عمران)، دکتر غلامرضا فرهی(پزشک)، علی دُرچین(لیسانس حسابداری)، امین عصاره دزفولی (کارشناس بهداشت)، مهندس احسان خوشحالپور(فوق لیسانس کامپیوتر)، مهندس محسن خوشحالپور(لیسانس برق)، دکتر کیومرث بشلیده(دکترای روانشناسی صنعتی، استاد دانشگاه شهیدچمران)، دکتر سیدمحسن فارغ، محسن عطوان(فوق لیسانس و مدرس دانشگاه فرهنگیان)

  * چندین دبیر با تحصیلات عالی مانند: حاج محمدحسین دُرچین، عزیز شایسته مهر، حمید شایق، علی حبیبی اصل، حمید توفیقیان، احمد لب آبیان، رضا ابوالقاسمی، هادی رضاغریب(صفایی پور)، مهدی کلاهچی، محمدرضا شمیری

  * تعدادی از بچه های مسجد نیز کارمند بانک هستند. غالباً بانک صادرات: مصطفی ژاله، رحمن قزلباش، رحیم اسدی فرد، عبدالحسین کیانی، محمود صدیقی راد(سگیر)، کاظم آینه بند(بانک ملت)

  * از نیروهای قدیمی مسجد می توان از آقایان: سیدمجید موسوی، مجید جوکار، سیداحمد پورهاشمی، حمید سبحانی نیا(عراقی)، حسین صالحی زاده، رحیم اسدی فرد(خواجه اسدی)، رحمان قزلباش، علی رجو، رحمان احسان، هوشنگ علی پور، حمید شایق، حمید توفیقیان(سرخه)، محمود صدیقی راد(سگیر)، احمد لب آبیان، غلامعلی کالکبر، عزیزشایسته مهر(چینی فروش)، داریوش علیپور ،بهزاد جولایی، مصطفی طاهردناک، عزیز خدمتی، رحمان نیکی، مصطفی پورمند، رحمان کالکبر، حسنعلی شوهانی، ابوالقاسم توحیدی، محمد توحیدی، محمود توحیدی، منصور توحیدی، محمدحسین دُرچین، علی دُرچین، محمد دُرچین، علی جودیداری، کیومرث بشلیده، حسن نوری، محمدرضا دگله، محمد اتابک، مصطفی ژاله، هادی رضاغریب(صفایی مهر)، علی پورعبدالله، عبدالحسین احمدیان، محمدرضا قبیتی، محسن عطوان، علیمحمد چرسنج، عزیز خدمتی، محمدحسن ژولاپور، ناصرکرمی، علی روغنی، محمدتقی صافدل، مرتضی شاهین زاده، علی شوشی، محمود ساکیانی، کریم ساکی، سعید چاری نژاد، مسعود کالکبر، عبدالحسین گنجعلی، محمد جارون، محمدمهدی فیروزکوهی، هادی فیروزکوهی، علی زربخش، محمدرضا هدایتی(هدایت چکشی)، سعید(محمدعلی) سالمی نژاد، محمدحسن مظلومیان و کریم کلولی .

  * نیروهای جوان مسجد که از سال ۱۳۷۰ تا سال ۱۳۸۱ فعال بودند، یا به عبارت دیگر نسلی که در جنگ از کودکان مسجد بودند و بعد از جنگ سکان دار مسجد: علی صالحی زاده، بهزاد تابش، ناصر فرهی، علی گیمیدیلی، علی شاطرپور، محمد کارساز، امیر شایسته مهر، عظیم شایسته مهر، منصور بهدادنیا، محمدصادق بنگلی(بشارتی)، عبدالرضا صفامهر، عباس حسیناک، کیانوش رفیعیان، سعید زرکی و …

  * بچه هایی که غالباً متولد دهه ۱۳۶۰ می باشند و بعدها فعال در مسجد: علی صالحی زاده، مهدی منصوری مهر، حجت خوشحالپور، حسین تابان، محمد ژاله، علی منایی، مجتبی ژاله، علی آینه بند، علیرضا خردمند، محمد صالحی زاده، رضا کلاهچی، مهدی کلاهچی، رضا کناری، محمدعلی کنارپیری، احمد صالحی زاده، احسان خوشحالپور، جواد شکوهیان، حسین نادی، مهدی جلیل الاسلام، ایمان الوندجعفری، امین عصاره، رسول افروزی(ترنجی)، محمدامین قناددزفولی، امین عصاره، … نهاوندی، سیدمعصوم صادق نتاج، عباس حسیناک

 

مؤذن و خادمین مسجد حضرت امیرالمؤمنین(ع) دزفول

موذن مسجد حضرت امیرالمؤمنین دزفول حاج علی صنیعی

  * مؤذن مسجد بیش از 50 سال است که آقای حاج علی صنیعی می باشد. وی یکی از قدیمی ترین مؤذنین دزفول است، مؤذنی مهربان و با روحیه بسیجی و سابقه رزمندگی نیز دارد. ایشان خود را مقید کرده است که در سه وقت، صبح، ظهر و شب اذان را با صدای دلنشینش بگوید و هر از چند گاهی هم مؤذن نماز جمعه دزفول در مصلای امام علی(ع) می باشد.

  * خادم مسجد در دوران جنگ شخصی بنام”مشهدی محمد” بود، پیرمردی باصفا که با رزمندگان مسجد بسیار همراه بود، که بعد از جنگ به مسجد امام حسن عسکری(ع) رفت و خادم آن مسجد شد ، چند سال پیش دارفانی را وداع کرد، بعد از او “استادحسین حاجی منایی” عهده دار مسئولیت شد و در اوائل دهه ۸۰ زمانی که جهت تهیه نان برای مراسم دعای ندبه مسجد رفته بود تصادف نمود و دارفانی را وداع کرد و اکنون هم کارهای مسجد را شخص بزرگواری به نام آقای” مشهدی رحیم ابوالقاسمی” و دیگر دوستان مسجدی انجام میدهند.

  * البته بچه های بسیج و جلسات نیز با افتخار کارهای نظافت و زیباسازی مسجد را از قدیم تاکنون انجام داده و می دهند.

 

کارهای جانبی مسجد امیرالمؤمنین(ع) دزفول

  * در اوائل دهه ۷۰ توسط بچه های بسیجی قدیم مسجد بمنظور کمک به مسجد و بویژه کارهای فرهنگی بوفه مدارس توسط فروشگاهی که توسط بچه های مسجد راه اندازی شد تامین می گردید.

  * چند سالی است توسط بچه های قدیم مسجد و تعدادی از جوانان و اعضای ختم صلوات مسجد، صندوق قرض الحسنه ای راه اندازی شده است.

  * زیر زمین(شوادون)مسجد در دوران جنگ توسط خود بچه های بسیج احداث شد و در زمان جنگ محل استراحت نیروهای رزمنده و بعد از جنگ نیز محل تشکیل جلسات قرآن بود. این زیرزمین حدود ۳۲ پله می خورد.

  * قسمت جنوبی مسجد در سال 1387 اضافه و بازسازی شد و واحدی مسکونی هم جهت امامت جماعت مسجد در طبقه فوقانی احداث شد و همچنین سالنی در زیر زمین جهت جلسات. البته بازسازی مسجد در سه دوره صورت گرفت : یکبار پایان جنگ  و دیگر اوائل دهه ۱۳۷۰ هم سالنی جلوی شبستان مسجد احداث شد که معمار  مجرب آن “حاج حسین شاهین زاده” بود و یک بار نیز  سال ۱۳۸۷ که ابتدای کار و استارت آن توسط بچه های قدیم زده شد و سپس امام وقت مسجد حجت الاسلام میوه چی مسجد کار ساختمانی و نماکاری مسجد را به اتمام رساند.

 

آنانی که اکنون جایشان در میان ما خالی است

*** مرحوم سردار پاسدار دکتر حاج محمدرضا صلواتی زاده فرمانده گردان خط شکن عمار

 * قدیمای مسجد که امروز (اردیبهشت 1403)در بین ما نیستند: حاج حسن صالحی زاده، حاج غلامعلی دُرچین، حاج علی صنیعی، استاد حسین منایی، حاج رضا فیروزکوهی، حاج احمد حسینی، حاج محمدعلی جراح زاده ، محمدتقی جراح زاده، حاج ملامجید یوسف گله، داود علی پور، مشهدی محمدعلی امین زاده ، محمدعلی مرساق محمدی، حاج یوسفعلی معینی، حاج حبیب نظیری(نویسنده)، علی رجو، کریم کلولی، سیدمجتبی صدرنیا، سید … آذرشین، … قاری قرآن.

 

خاطرات بچه های مسجدحضرت امیرالمؤمنین(ع) دزفول، از روزهایی که در مسجد بودند

  *بهزاد جولایی نوشت:

شبها سعی می کردم پُست آخر باشم تا لحظه آمدن مشهدی مانده اورنگ را ببینم. رفتار او کلاس عملی اخلاق بود. گامهای او بسوی مسجد و بوسیدن ستونهای مسجد عشق به خدای سبحان و خواندن نافله شب تا اذان صبح ، ایشان را مردی وارسته کرده بود. ذکرهای یا علی او و توسل به ائمه علیهم السلام همه نشان از معرفت او به خدای سبحان بود. شهری که مردم شبها به حاشیه آن می رفتند و روزها واردش می شدند. اما این مرد خدا می آمد و عبادت می کرد. روحش شاد 

*علی صالحی زاده نوشت:

فکر کنم سال  1360 بود و من کوچک بودم ، نبش خیابان حافظ که الان منزل آقای درچین است را عراق با توپ زد و ما در صف نماز بودیم . شیشه های مسجد شکست و همه به گوشه ایی از مسجد پناه بردند من هم سریع خودم را به محراب مسجد رساندم و با خود در خیالات کودکی ام گفتم : اینجا را خدا بیشتر نگاه می کند و اینجا هیچ بمبی اثر ندارد .

 

با تشکر از : جناب آقای علیرضا صالحی زاده بخاطر تنظیم سند تاریخی شفاهی مسجد حضرت امیرالمومنین(ع)

 

مسجد حضرت امیرالمؤمنین دزفول محمدحسین درچین حاج آقا حجت الاسلام والمسلمین میوه چی

مدیریت سایت چمدان آبی(محمدحسین دُرچین) و امام جماعت فقید مسجد حضرت امیرالمؤمنین(ع) دزفول،

حجت الاسلام والمسلمین حاج آقا میوه چی

منبع : وب سایت چمدان آبی (محمدحسین دُرچین)

4 دیدگاه برای “تاریخ شفاهی مسجد حضرت امیرالمؤمنین(ع) دزفول”
  1. سلام آقای درچین مدت زیادی در مسجد امیر المومنین بودم مؤذن هم بودم در زمان حسین صالحی از آزادگان نام نبردی ،اسمی هم از ما نیست بنده رفیق صمیمی اقای صنیعی بودم سال 59و 60 از همانجا به جبهه های کرخه،طلائیه،صالح مشطط
    اعزام شدم.

  2. سلام به اقای دُرچین،
    تشکراززحمات جمع آوری اطلاعات تاریخ شفاهی مسجدامیرالمومنین،
    درتمام اطلاعات داده شده ، از واقف زمین وساخت مسجد که در قبل از انقلاب ساخته شده است ،فقط یکبارنام برده شده وسزاواربودازایشان بخاطر ساخت این مسجد که این همه خوبی وحماسه وخاطره را ایجاد کرده
    است تقدیر درخور شاءن ایشان انجام ودرج میشد.
    ۲ _درضمن اقای محمدتقی رخ فیروز فرزندواقف که یکی از قدیمیترین فردمسجد وموثرترین اشخاص که در تکمیل وتجهیز مسجدوخریداری زیلوهای واقف در قبل از انقلاب و مسول جمع کردن بچه های محله(بزرگان مسجد) درمسجدوپیگیری برای اولین نمازجماعت های مسجدبدون امام جماعت روحانی ودعوت از اقای حسن مانی برای تشکیل اولین جلسه های قرآن درمسجد (جلسات اولیه با زیرانداز بوریا انجام میشد) توسط محمدتقی رخ فیروز انجام می شد که در تاریخ شفاهی هیچ نامی از ایشان برده نشده است .
    ایشان در اوایل انقلاب در کمیته انقلاب خدمت می کرد و بوسیله کلت کمری ،تیر به ران ایشان خورد وپس از جراحت ،برای ادامه درمان به تهران مراجعه کردند ودرنهایت در کرج متاهل شد و ساکن کرج هستند.
    اطلاعات تکمیلی را میتوانیداز حاج حسین صالحی زاده پی گیری نمایید .
    بازهم تشکر از زحمات شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *