کوههای دزفول
در امتداد رشته کوههای زاگرس
سایت چمدان آبی: ارتفاعات دزفول در مناطق شمال و شمال شرقی شهرستان و در بخش سردشت و شهیون واقع شدهاند. مرتفعترین قله در محدوده شهرستان دزفول، کوه کینو با ارتفاع بیش از ۳۷۰۰ متر میباشد.
مناطق و تعداد کوه های شهرستان دزفول
احمدفداله ۲۰ – دره کاید 25 – سردشت ۱۰ – سیدمحمود ۱۵ – شهیون ۲۰ = جمع کل کوهها ۹۰
و بعبارتی 96 کوه در منطقه استحفاظی دزفول قرار دارد.
اسامی کوه های دزفول در سایت چمدان آبی
* بلندترین کوههای شهر سردشت شهرستان دزفول
دژ سردشت یا دژکوه(دژ ممدلی خان”محمدعلی خان بختیاری”) – سالند کوه سردشت – هفت تنون سردشت – بوالحسن
* بلندترین کوههای بخش شهیون شهرستان دزفول
تنگوان – قلعه شاداب یا دژ شهی – چریک – داسمورت – دروک – سالن کوه – سگریون – سه ترون – سه له لی – شاهرود – صلوات – کرناس – کیماس – کینو – کینه زا – لنگرکوه یا کوه لنگر – ملوک – میلَوَک – میانکوه – نودر – سرهد – کوهها و تپه ماهورهای دمب گرز “بِیَر” جاده شهیون
ارتفاع کوه های دزفول
کوه برآفتاب – به ارتفاع 1650 متر
کوه چریک – به ارتفاع ۲۲۸۶ متر
کوه داسمورت – به ارتفاع ۱۹۵۴ – منطقه دره کاید
کوه دروک – به ارتفاع ۱۸۳۱ – منطقه دره کاید
کوه دژ ممدلی خان – به ارتفاع ۱۵۵۰ متر
کوه سالِن یا سالند – به ارتفاع ۲۶۵۰ – منطقه دره کاید
کوه سگریون – به ارتفاع ۱۶۵۰ متر – منطقه شهیون
کوه سه ترون – به ارتفاع ۱۶۰۰ متر
کوه سه له لی – به ارتفاع ۲۹۴۰ – منطقه دره کاید
کوه صلوات – به ارتفاع ۳۲۳۵ – منطقه دره کاید
کوههای کرناس – به ارتفاع ۱۷۳۰ و یا 1950 متر
کوه کیماس – به ارتفاع ۱۹۰۰ متر
کوه کینو – به ارتفاع 3700 – منطقه دره کاید
کوه کینه زا – به ارتفاع ۲۹۲۰ متر – منطقه احمد فداله
کوه کینه زا – به ارتفاع ۲۴۵۵ – منطقه سید محمود
کوه لنگر یا لنگرکوه – به ارتفاع ۲۴۵۰ – منطقه احمد فداله
کوه ملوک – به ارتفاع ۳۴۷۱ – منطقه دره کاید
کوه میلَوَک – به ارتفاع ۲۳۶۵ – منطقه شهیون
کوه نودر – به ارتفاع ۲۰۹۹ متر – منطقه سید محمود
کوههای هفت تنان – به ارتفاع ۲۰۰۰ متر – منطقه سردشت
دیواره های عظیم هفتتنان و لنگر کوه و دیواره های قلعه شاداب و دژ ممدلی خان مناسبترین محلها برای دیواره نوردی و سنگ نوردی حرفهای است که تاکنون ناشناخته ماندهاند.

این تصویر در غرب روستای گاومیر در منطقه سردشت می باشد که اهالی محل به آن می گویند: کَلَّه دیو
کوه سالن یا سالند
یکی از جاذبههای طبیعی شهرستان دزفول که در منطقه سردشت و شمال دزفول واقع شده، سالن کوه است که علاوه بر وجود جاذبههای کمنظیر طبیعی نظیر سیاه چاله، دشت لالههای واژگون و غارها و چشمهها مکانی مناسب برای علاقهمندان به ورزش کوهنوردی است. کوه سالن در دهستان امام زاده سيد محمود شهرستان دزفول در شمال شرقي شهر دزفول واقع است و 2650 متر ارتفاع دارد. اين کوه در زمستان برفگیر و در تابستان داراي آب و هواي مناسب جهت ييلاق عشاير درون کوچ احمد فداله و سيد ولي الدين است و داراي هفت چشمه می باشد که در دامنه اين کوه واقع اند و آب نسبتاً فراواني دارند. آبشار شوي که يکي از آبشارهاي زيبا و ديدني دنياست در جنوب غربي سالن کوه قرار دارد.
کوه لنگر یا لنگرکوه و امامزاده سیدولی الدین گوشه (منطقه لیوس)
کوه لنگر با ارتفاع 2337 متر در بخش سيد ولي در شمال شهرستان دزفول و به فاصله هوایی 51 کیلومتری و زمینی 90 كيلومتري از شهر دزفول قرار دارد و يکي از مناطق زيبا و بکر طبيعي است که مردم علاقمند و گروه هاي کوهنوردي زيادي براي استفاده از طبيعت چشم نواز آن به اين منطقه مي روند. در دامنه این کوه زیبا روستای نمونه گردشگری و تاریخی لیوس قرار دارد و فضای منطقه را علاوه بر علاقمندان به طبیعت برای سایر گردشگران نیز جاذب می نماید.

کوه هفت تنان
کوه هفت تنان (به لهجه محلی: هفتنون) با ارتفاع بیش از 1821 متر از سطح دریا در بخش سردشت دزفول قرار دارد. به گفته برخی کارشناسان کوه هفت تنون از بازمانده های کف دریا یا اقیانوس در سالهای بسیار دور بوده که دیواره کوه از پائین تا بالای قله یکسان است و تمام کوه و دیواره های آن این شکل بوده و بشدت ریزشی و خطرناک است. هفت تنان یکی از اکوسیستمهای ارزشمند زاگرس میانی در شمال سردشت خوزستان بوده و زیستگاه جانورانی چون کل و بز ایرانی، خرس، پلنگ و رویشگاه بلوط ایرانی، بادام، کلخنگ، بنه و …. میباشد. شرایط زیستگاهی بویژه دست نخوردگی منطقه، تنوع حیات وحش و پوشش جنگلی و همچنین حفاظت از نسل حیات وحش آن و جلوگیری از شکار بیرویه شرایط را برای تعیین منطقه فوق بعنوان یکی از مناطق چهارگانه تحت حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست تحت عنوان شکار ممنوع مهیا نمودهاست. کوه هفت نان یکی از کوههایی است که در ایام مختلف سال به خصوص بعد از بارندگی از شهر سردشت و شهرستان دزفول مشخص است و منظره زیبایی را به افق سردشت دزفول میدهد . در مجاورت این کوه روستای ابوالحسن واقع شدهاست و دژ محمدعلی خان”ممدلی خان”(دژ سردشت یا دژکوه) بختیاری نیز در روبروی این کوه واقع گردیدهاست. کوههای متعددی در شمال منطقه بخش سردشت از مجموعه رشته کوههای زاگرس وجود دارد که کوه هفت تنان یکی از این کوههاست.

کوه کرناس:
کوه کُرناس در دهستان میانکوه از بخش شهیون و در 66 کیلومتری شمال شرقی شهر دزفول، شمال شرقی نیم ایستگاه کرناس واقع است و ارتفاع آن حدود 1950 متر است. این کوه از جنوب شرقی به کوه برآفتاب و از شرق به کوه ملهبستان متصل میشود و راه آهن سراسری ایران از دامنههای غربی آن میگذرد و رودخانه دز نیز از این دامنه عبور میکند. این کوه از کوهستانهای زاگرس است.
کوه برآفتاب:
کوه برآفتاب در دهستان میانکوه بخش شهیون شهرستان دزفول و در 63 کیلومتری شمال شرقی شهر دزفول و شمال شرقی ایستگاه راه آهن تلهزنگ واقع است. این کوه حدود 1650 متر ارتفاع دارد و سرچشمه آب گورپه است. کوه برآفتاب از شرق به کوه کیماسی، از شمال به کوه ملهبستان و از شمال غربی به کوه کرناس متصل میشود و جزو کوهستان زاگرس محسوب میگردد.
**************************************************************
علیرضا هدایت پناه(از پیشکسوتان کوهنوردی دزفول):
کوه سگریون از دره دیونی شروع میشود بسمت غرب و شمال غربی دزفول به ارتفاع ۱۵۰۰متر و مناطقی را شامل دیونی، پیربانگو، جی تم دال، ماشکار، اُدیفه و چهار مرزون میشود و بعد از به زمینی گچی برمیخوریم که تا لیوس و لنگر کوه کشیده میشود، راهی هست در بین راه لیوس که جاده خاکی و مسیر رفتن به سالن و احمدفداله و جازستون پاره و اگر بسمت چپ متمایل شدید یال سالن را بالا می روی و بعد از سرازیر شدن از منطقه ای بنام خرمیزون به سمت احمد فعاله و فداله عمران می رسید و از آنجا به دره کاید و میانکوه و دشت ماوِز می رسید که به کینو و دریاچه تمی و لِبد و دو روستای کُتُک و لَلَر و از آنجا به چهار محال بختیاری می رسد، حال اگر جاده میانکوه را مستقیم ادامه بدهید و به چپ متمایل نشوید به منطقه لطف آباد و سیاهچاله ها می رسید، اما اگر به احمد فداله رسیدید و به سمت چپ سالن که پشت سالن کوه است حرکت کردید از طریق پُل کُول به استان لرستان می رسید، پس دیونی دره ای است که سگریون بر آن مشرف است،و الان یک شهرک بزرگ شده است که در دست طایفه هیودی از طوایف بختیاری می باشد. جاده خاکی میانکوه از طریق بوالحسن در منطقه گچسر نیز راه دارد و آب دره دیونی در منطقه چم خر پالنگان در جاده میانه سردشت، شهیون، که الان سیل بند زده اند در جایی بنام امیرالمومنین ع می رسد.
* با تشکر از آقایان:موسی محمدپور – محمدرضا محمدپور – غلامحسین حسن پور و علیرضا هدایت پناه